- Pathogenic microorganisms multiply at a danger zone of temperature range between 7˚ C to 63˚ C, so:
- Store perishable and ready to eat food at 5˚ C or below
- Check your freezer temperature; it should be -18˚ C or below
- Apply proper segregation between raw and ready to eat items; separate fish from chicken and meat in the fridge
You can find below the table of different food categories based on their risk where high risk foods are those that are prone for bacterial multiplication at a faster rate and can lead to food poisoning.
- Avoid overloading food in your fridge to maintain its proper temperature.
- Keep the fridge/freezer door closed as much as possible
- Your refrigerator will keep food safe for up to 4 hours without power if you don’t open the door
- A full freezer will keep food safe for 48 hours (24 hours if half-full) without power if you don’t open the door.
- Discard refrigerated perishable food such as meat, poultry, fish, eggs, and leftovers after 4 hours without power.
- Discard all perishable foods in your freezer if they have thawed
- Never taste food to determine its safety
- Unsafe food can make you sick even if it looks and smells normal. When in doubt, throw it out!
- Discard food with an unusual odor, color, or texture.
- Check expiry/used by dates on all foods
Low Risk Food:- Jams and honey
- Pickles
- Grains
- Fruits and vegetables
- Bread and pastry
- Low moisture food or food preserved in salt , fats or acidic solutions
High risk / Perishable Food:
- Eggs
- Fish
- Meat
- Poultry
- Milk and dairy products
- Food containing carbohydrates and proteins
ارشادات حول سلامة الغذاء في ظل أزمة انقطاع التيار الكهربائي
- تتكاثر الجراثيم المسببة للأمراض في حرارة تتراوح ما بين ال 7 درجات وال 63 درجة مئوية لذلك علينا اتباع الاجراءات الوقائية التالية و لحفظ سلامة الغذاء والحد من التلوث الغذائي يجب حفظ كافة الاغذية عالية الخطورة على حرارة 5 درجات مئوية أو أقل ويتضمن ذلك الاغذية المعدة لتقدم باردة
▪ يجب أن تكون حرارة الثلاجة -18 درجة مئوية أو أقل
- يجب توضيب الأصناف وفقا لشروط التصنيع الجيد لمنع التلوث الانتقالي
- يجب تفادي وضع كميات كبيرة من الأطعمة في البراد للحفاظ على الحرارة المناسبة داخله
- عند انقطاع التيار الكهربائي يجب ابقاء ابواب البراد أو الثلاجة مغلقة قدر المستطاع بحيث يبقى الطعام آمنا حتى:
▪ 4 ساعات في البراد
▪ 48 ساعة في ثلاجة ممتلئة
▪ 24 ساعة في ثلاجة نصف ممتلئة
- يجب التخلص من جميع الأطعمة العالية الخطورة وبقايا الأطعمة المعدة مسبقا الموجودة في البراد بعد 4 ساعات أو أكثرمن انقطاع التيار الكهربائي
- يجب رمي الأطعمة العالية الخطورة المثلجة اذا كانت ذائبة كليا
- لا تتذوق الطعام أبدا لتحديد ان كان آمنا للأكل
- تخلص من الطعام فورا عندما تكون في حالة شك
- تخلص من اي طعام يكون لونه،رائحته،مظهره أو ملمسه غير اعتيادي
- يجب التحقق من مدة صلاحية المنتجات الغذائية (ان كانت عالية الخطورة أو الأقل خطورة)
الأطعمة عالية الخطورة
الأطعمة التي تحتوي على النشويات والمواد البروتينية
الحليب ومشتقاته
الدجاج
اللحوم
السمك
البيض
الأطعمة الأقل خطورة
الأطعمة ذات نسبة الرطوبة المنخفظة أو المحفوظة بسوائل عالية الحموضة أو بالملح أو بالدهون
الخبز وبعض المخبوزات
الخضار والفاكهة
الحبوب
الكبيس
المربى والعسل